CONSEQÜÈNCIES DEL 155 A CULTURA.

El passat 27 d’octubre de 2017, el Senat va autoritzar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució demanada pel govern espanyol d’acord el restabliment de l’ordre institucional a Catalunya a conseqüència de la celebració del referèndum de l ‘1 octubre i la declaració d’independència. Les mesures que es proposaven eren el retorn a la legalitat, la restauració de la normalitat i la convivència, la recuperació econòmica i la celebració d’unes eleccions autonòmiques.

Des de la intervenció de l’administració de la Generalitat, el 155 ha afectat de la següent manera al sector cultural català: ​

 1. Intervenció de les finances de la Generalitat, i de retruc, les del Departament de Cultura. En conseqüència hi ha retard en el lliurament de subvencions culturals, com les de les comunitats i casals catalans a l’exterior on, per exemple, es feien classes de català, a la normalització lingüística i els doblatges del cinema català o la paralització d’òrgans de govern i organismes del sector públic, com ara el MNAC i el Consorci del Gran Teatre del Liceu. També es critica l’ofegament econòmic que patirà la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que segons M. Sanchís deixarà a Catalunya Ràdio molt afectada i a TV3 sense producció externa, i perjudicant la producció audiovisual catalana amb l’adaptació de la Ley de Contratos del Sector Público i el nou sistema de liquidacions de l’IVA. Malgrat que la majoria d’institucions culturals són consorcis amb altres agents públics i privats i l’ajut de la principal institució del país estigui intervinguda, la falta de crèdit i les contínues interferències fa que en part es vegin afectades inversions i projectes que s’han hagut de parar. Més informació aquí.
 2. Empreses culturals i caiguda de contractacions en el sector cultura. Com a l’audiovisual, segons Àlex Casanovas, president del AAPDC: “El 155 causa molta incertesa i angoixa a professionals de la Cultura perquè no saben si podran cobrar els seus projectes”. O l’aturada de la concessió de l’ajut genèric 2017 de les publicacions en català: segons Germà Capdevila, editor de la revista Esguard, l’aplicació de l’article 155 posa en perill la viabilitat de moltes empreses editores de publicacions periòdiques en català. Més informació aquí.
 3. Memòria històrica i Pla de fosses detingut. El pla de fosses engegat pel Departament d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals dirigit per Raül Romeva per a la recuperació de la memòria històrica, es va aturar i no se sap quan es restablirà. El pla s’havia iniciat el passat octubre a Les Garrigues amb l’excavació d’una gran fossa comuna, on s’hi havien recuperat més de 35 cossos dels dos bàndols. Més informació aquí.
 4. Patrimoni i trasllat a Sixena dels béns demandats al Museu d’Art de Lleida. S’ha accelerat el procés del retorn de les peces al Monestir de Sixena sense esperar la resolució del recurs imposat per la Generalitat: el jutjat d’Osca demanava al ministre de Cultura el lliurament immediat dels béns allotjats al Museu d’Art de Lleida. I així s’ha executat. El Museu defensava la legalitat de la venda i la inadeqüació de l’espai Sixena per allotjar les peces segons principis de la conservació preventiva. Més informació aquí.
 5. Entitats culturals i toc d’atenció a Omnium Cultural. La principal entitat cívica i cultural del país amb més de 55 anys d’història i 94.000 socis, amenacen de fer-la il.legal. Més informació aquí.
 6. Personal laboral i Generalitat. Manifestacions setmanals dels treballadors del Departament de Cultura pel desgavell administratiu que suposa l’aplicació de l’article 155 i per solidaritzar-se amb el conseller de Cultura Lluís Puig.
 7. Llibertat d’expressió i Ley Mordaza. Aplicació severa de la llei i denúncies reiterades cap a opinions diverses. Toni Albà ha estat citat a declarar pel pregó alternatiu a les Festes de la Mercè 2016, l’actor Eduard Biosca també declararà davant d’un jutge per un acudit sobre la policia espanyola o Pablo Hassel raper, per cantar cançons protesta, com una contra la violència del 1 octubre. I diferents vinyetistes de tot l’Estat han estat amonestats per les seves impressions polítiques en clau d’humor. Tampoc el Consell de l’Audiovisual no ha tingut veu per a reivindicar el control i pluralitat dels mitjans públics davant la Junta Electoral durant la campanya. Més informació aquí.
 8. Públics i descens important d’audiència a espectacles culturals. A causa de la incertesa política dels darrers mesos, s’ha notat un descens generalitzat de la venda d’entrades a teatres i cinemes de fins a un 30%. Més informació aquí.
 9. Pactes polítics trencats i substitucions de les regiduries municipals de Cultura en molts casos, com a Barcelona, Esplugues, Molins, Sant Cugat o Mataró. Més informació aquí.

Les conseqüències d’aquesta intervenció política a les nostres institucions no fa més que agreujar un sector cultural massa heterogeni i sovint poc empàtic entre ell, en precari i amb la necessitat de trobar mesures urgents per dignificar-lo i procurar-li el reconeixement social que mereix. El 155 no ha ajudat gaire, al contrari, no s’esperava una intervenció tan greu i tan absurda de les nostres administracions. Els avenços del sector patiran, inevitablement, una involució important, potser per anys. Ara caldrà reorganitzar-se, curar les ferides, posicionar-se i enfortir-nos tots, en col.lectiu, la cultura de casa ho necessita urgentment.

Més actualitzacions a servidors.cat

 1. carmemix

  Gràcies Manel, a veure com ens sortirem, masses fronts oberts i molt de patiment!

 2. Bona síntesi Carme. Està clar que a Espanya existeixen corrents polítics amb molt suport popular que volen i que intenten que cada dia sigui més difícil fer cultura en català, fins aconseguir que arribi el dia en el que ja no hi hagi cultura catalana. Els que tenen aquest somni no són conscients que s’estan amputant una part del seu cos i que quan facin realitat el seu somni potser Espanya serà més homogènia però quedarà tan coixa que no podrà avançar.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: