ART, CULTURA I FOTOGRAMES

Barrejar les arts audiovisuals amb la cultura és una de les experiències més interessants que al meu parer existeixen, serà el bagatge professional que ‘tira’ i que pressiona, però experimentar la dimensió cultura en format tecnovisual és un must! I precisament aquests dies m’ho ha recordat, és temps d’algunes estrenes o d’activitats molt relacionades amb el tema, tant de caire més comercial com d’altres més vinculades amb la crítica i la recerca en el nostre àmbit. Aquí en llenço unes quantes que he anat identificant al llarg d’aquest any:


La mejor oferta, de Giuseppe Tornatore.
Quan les obres d’art, les taxacions, les falsificacions i la misteriosa vida d’una dona transformen l’argument en un thriller sobre  el món de l’art. El ritme fílmic agosarat, la direcció del mestre Tornatore, l’exquisida banda sonora d’Ennio Morricone i la interpretació principal de Geoffrey Rush, garanteixen la seva qualitat. Estrenada fa poc a Filmín, ha guanyat 5 premis Donatello i  ha estat un dels films que més ha recaptat a Itàlia aquest any.


Museum Hours, de Jem Cohen.
De quan un vigilant de sala del Kunsthistorisches Museum es fa amic d’una misteriosa visitant, un retrat de Viena i una reflexió sobre els creuements entre la vida, l’art i el museu com a intermediari. Lluminosa i dolça. Aquesta pel.lícula austríaca va passar aquest últim cap de setmana per la secció oficial del Festival L’Alternativa i ara, per aquells que ens la vam perdre, la podrem veure també a Filmin.

fantasmas_de_goya_15
El cicle ‘Per amor a l’art’ a la Filmoteca de Catalunya.
Cicle que la Filmoteca de Catalunya coorganitza amb el MNAC i es realitza un cop a la setmana. Es projecta un film que relaciona el món del cinema i de l’art precedit per la introducció d’un expert: s’han passat films com ‘The Cave of the Forgotten Dreams“, “El gabinet de les figures de cera”o “Pirosmani” i han presentat entre d’altres X. Llobera, E. Riambau o Fèlix Fanés.

Visionar peces cinematogràfiques que vinculen temàtiques sobre l’obra, l’artista o el concepte artístic, ensenya un altre punt de vista, el del realitzador com a creador d’històries ficticies o el del documentalista, més properes a la realitat, però sovint fora del prisma del propi món artístic i donant una visió menys contaminada, una experiència, al meu parer, bastant interessant.


La dreta, l’esquerra i els rics, de SUB_Societat U de Barcelona
Documental que ofereix una visió crítica sobre les polítiques patrimonials i culturals que es van aplicar des dels anys posteriors al franquisme, una revisió de memòria històrica necessària i fonamental per a entendre realitats actuals. Aquest treball és el primer de la sèrie ‘SubHistòries’ del col.lectiu SUB_Societat U de Barcelona que parla sobre les relacions entre l’art i el poder a Catalunya, i el MACBA, producte reflex d’aquesta dinàmica. Imprescindible!


No tocar, por favor, de Jorge Luís Marzo i Arturo ‘fito’ Rodríguez
És un dels capítols del programa cultural SOY CAMARA (TVE-CCCB) i explora la relació entre els públics i els museus amb la finalitat de comprendre la manifestació de l’autoritat cultural i com aquesta és contestada per les audiències. Plantejament conceptual a partir de les incidències del personal de seguretat del Museo Artium de Vitoria, les opinions d’historiadors de l’art, artistes i persones afectades.

cinema
Cine Roma, de Teresa Marin i Enrique Salom.
I per acabar, una sobre cinema, be, de cinema, de cultura i de noves fórmules de gestió, perquè encara s’estrenen sales de cinema com l’última a Barcelona, al barri de Sants, el ZumZeig; aquesta petita vila de gals és un exemple de casos que van en augment a casa nostra, noves fórmules de gestió cooperativa ciutadana i programació molt acurada per a resistir la vapulada de la crisi. Documental que va presentar-se a l’Alternativa també el passat cap de setmana.

Anuncios

  1. Yrene

    Gràcies per les recomanacions! Museum Hours té molt bona pinta. Totalment d’acord amb la genial La mejor oferta. I, per la part que em toca, gràcies per recomanar el cicle que fem conjuntament amb la Filmoteca. Falca publicitària: el 17 de desembre projectem a la Sala Oval Basquiat, de Julian Schnabel. Gratis! Vindràs?? 😉

    • carmemix

      Gràcies Yrene, i sí m’ho apunto i ho intentaré, el marc de la sala oval és espectacular, de ben segur que l’experiència és única! I sí, això és màrqueting directe pur i dur! ;p

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: